Kemungkinan Kertas Bahasa Inggeris SPM 2021 akan . . . ?

Kemungkinan Kertas Bahasa Inggeris SPM 2021 akan . . . ?

PERKONGSIAN MENGENAI KERTAS BAHASA INGGERIS 2021

 

Kertas Bahasa Inggeris SPM 2021 akan Menggunakan Penggredan CEFR. Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Dr Amin Senin, berkata selepas PT3, Kertas Bahasa Inggeris Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) ,akan turut mengguna pakai piawaian mengikut penggredan CEFR mulai 2021.

CEFR adalah satu piawaian antarabangsa mengenai tahap penguasaan kemahiran bahasa seseorang yang dibangunkan oleh kumpulan Council of Europe bertujuan untuk menyelaraskan penetapan tahap penguasaan bahasa seseorang. Beliau berkata, mengikut CEFR, penggredan yang ditetapkan ialah A1 dan A2 bagi tahap asas; diikuti B1 dan B2 (pertengahan) manakala C1 dan C2 untuk tahap tinggi.

“Aspirasi yang disasarkan di dalam Roadmap adalah menjelang tahun 2025, semua murid kita akan menamatkan pendidikan Tingkatan 5 dengan sekurang-kurangnya berada di tahap penguasaan B1,” katanya.

Tip dari saya, nak praktis berbahasa Inggeris secara spontan dan tingkatkan kosa kata, dapatkan satu set KAD ASK. Nak tengok macam mana KAD ASK boleh membantu, Jom bertandang ke FB Lahazone. Dalam program Silent2Spoken, KAD ASK adalah alat/bahan yang digunakan untuk percepatkan lagi proses penguasaan bahasa Inggeris. In Shaa Allah.

Boleh klik di sini untuk dapatkan SET KAD ASK.

Kredit : berita harian

#LAHAzoneCare
#ProgramAnakBijakFikir
#Silent2Spoken
#KADASKMalaysia

LAHAzone Education

Kepakaran kami ialah mencegah pelajar kecundang di dewan peperiksaan. Ketahui bagaimana.Hubungi LAHAzone 010-233 6859 #LahaZone

Leave a Reply